Pleje af læder

Hvis du ønsker at holde dine lædermaterialer flotte så længe som muligt, så kan du med fordel sørge for at pleje dit læder på den mest optimale måde. Først og fremmest er det et godt udgangspunkt at beskytte dit læder mod udefrakommende påvirkninger. Blandt andet er det vigtigt at beskytte dine lædermaterialer mod varme, vand, direkte sollys og fra fedt. Hvis dit læder bliver udsat for en eller flere af disse elementer, så kan læderet falme eller der kan komme pletter på.

Når det handler om at rense og pleje dine lædermaterialer, så er det et godt udgangspunkt og en god huskeregel altid at starte med de mindst voldsomme og dybdegående metoder, ligesom det også gælder for mange andre materialer.

Hvis du ønsker at rense dine lædermaterialer, så er det første skridt at støve overfladen af, så du på den måde kan forebygge, at støve sætter sig fast og bliver til et tykt lag. Til dette formål kan du bruge enten en tør blød klud eller en mikrofiberklud. Dette skridt kan gøre meget, når det kommer til rengøring af læder, da det generelt kræver meget lidt pleje. Efterfølgende kan du, hvis mere rengøring er nødvendigt, bruge en fugtig klud til at rense dit læder mere grundigt. Hvis det derudover viser sig nødvendigt at bruge sæbe, så kan du benytte dig af en mild eller fugtgivende sæbe til at fjerne forskellige pletter og mærker. Pas på med at ”plet-vaske” dine lædermaterialer – vask hellere hele overfladen, når du renser det, så læderet fortsat har et ensartet look. Hvis du skulle være i tvivl om, hvorvidt dit læder kan tåle sæbe, så kan du altid teste det på et mindre synligt sted på læderet. Hvis du spilder noget på dine lædermaterialer, så skal du tørre det væk hurtigt, da nogle substanser med tiden kan ødelægge den beskyttende finish på dit læder. På denne måde kan du undgå ekstra pleje og rens i fremtiden, og i stedet holde dine lædermaterialer smukke og sunde.

Måden du skal rense og pleje dine læderprodukter på afhænger også af den ydre beskyttelse, dit læder har i forvejen. Generelt set skal ubeskyttet læder behandles mere større forsigtighed, fordi det er mere sensitivt og modtageligt. Det ville her være at foretrække, hvis du kan undgå at bruge vand og sæbe. Hvis det dog alligevel virker nødvendigt, så brug kun vand eller en godkendt type læderrens. Beskyttet læder kan holde til hårdere rengøring og brug, men det anbefales naturligvis altid at være forsigtig.

Derudover er det også en mulighed at benytte sig af en form for læderbalsam eller -pleje, som eksempelvis kan bruges efter rengøring eller også ved behov. Behandlingen med dette vil gøre dine lædermaterialer bløde og smidige i lang tid, og det vil desuden hjælpe med at dit læder kan bevare sine naturlige olier. Hvis du ønsker, så kan du endda købe læderpleje med solfaktor i, som kan beskytte mod sollys. På den måde kan du undgå nogle af de misfarvninger mm., som direkte sollys kan forårsage.

Disse forskellige råd og guides fungerer som retningslinjer for rengøring og pleje af læder. Der findes forskellige typer af pleje- og renseprodukter og lignende, som er designet til bestemte typer af læder. Vær altid opmærksom på, at forskellige slags ikke nødvendigvis kan behandles med det samme rense- eller plejeprodukt, og at nogle typer læder er mere følsomme og modtagelige end andre. Alle dette er vigtigt at huske, hvis du ønsker at gå videre fra disse retningslinjer, så du vælger de helt rigtige produkter til rens og pleje til dine lædermaterialer.