Ægte eller falsk pels?

Valget mellem ægte og falsk pels har gennem meget lang tid opdelt folk i to. Det har længe været en stor debat, hvor der er stærke holdninger på hver side. Pels har igennem mange år i Danmarks historie været et populært materiale til beklædningsgenstande, især jakker og frakker. Først i de senere år, siden 90’erne, blev falsk pels (også kaldet fake fur, faux fur og meget andet) meget populært i modebranchen. Der er meget stor forskel på ægte og falsk pels, og det er vigtigt at overveje disse forskelle inden et køb.

Falsk pels er lavet af syntetiske fibre og efterligner ægte pels i udseende. Det blev første gang produceret tilbage i 1929, men blev først tilgængeligt kommercielt omkring 1950’erne. Siden da er materialet blevet mere og mere populært blandt befolkningen, især i forbindelse med diskussionen om bæredygtighed og dyrevelfærd. Falsk pels indeholder utroligt store mængder er falske fibre sammenlignet med andet tøj, dog er slidstyrken og kvaliteten generelt ikke bedre end på normalt tøj, eksempelvis nylonstrømpebukser, selvom antallet af falske fibre er væsentligt højere. Af denne grund, og idet falsk pels er lavet af en stor del petroleum rest, som er svært nedbrydeligt, så viser falsk pels sig at være meget skadeligt for miljøet. Derfor har diskussionen om bæredygtighed været stor, da produktionen af falsk pels har store negative konsekvenser for miljøet. Idet falsk pels ikke er særligt holdbart og fordi det er billigere, så udskiftes dette tøj også oftest meget hurtigere end produkter af ægte pels, og dette belaster miljøet endnu mere.

En af fordelene ved falsk pels er dog, at det er væsentligt billigere at producere end ægte pels, og dermed er det billigere at købe. Derudover benyttes falsk pels ofte af mennesker, som er imod ægte pels, som oftest grundet dyrevelfærd og deres bekymringer om dyrenes forhold. Desuden vil forbrugernes også opleve et generelt større udvalg af produkter lavet af falsk pels, netop da det er billigere at producere.

Ægte pels er et naturmateriale, som kommer fra hele verden. Man kan købe pels fra et stort udvalg af forskellige dyr, både kanin, får, ræv og meget andet. Pelsjakker eller –frakker er ofte lavet af minkpels. Der er naturligvis stor forskel på ægte og falsk pels, selvom det ligner hinanden. En måde at undersøge, hvorvidt en pels er ægte eller falsk er ved at ved at brænde i pelsen. Ægte pels vil i så fald lugte af brændte hår, hvorimod den syntetiske pels vil brænde sig sammen til en hård klump af plast. Nogle af fordelene ved ægte pels er, at kvaliteten og holdbarheden og utroligt god, så en ægte pels kan holde i rigtigt mange år. Pelsbranchen er også et stramt reguleret marked, hvilket også garanterer, at kunden får et ordentligt produkt. Derudover er ægte pels væsentligt bedre for miljøet og det er bæredygtigt. Ulemperne ved falsk pels er især prisforskellen, da ægte pels er dyrere end falsk pels. Derudover er det vigtigt at sikre sig, hvordan producenten behandler dyrene, hvis man vil sikre dyrevelfærden.

Valget mellem ægte og falsk pels er selvfølgelig op til den enkelte forbruger, men det er anbefalelsesværdigt at overveje, hvad man vil stå inde for og hvad man vil støtte. Derfor er det også vigtigt at undersøge forskellene og de brancher og markeder, det handler om forud for sit køb. Men den endelige beslutning skal den enkelte forbruger selv træffe.