Hvor og hvordan fremstilles pels?

En buntmager arbejder med pels, herunder både fremstilling, design, reparation, ændring mm. af tøjartikler af pels. Det er altså en buntmagers opgave at fremstille pels. Buntmagerens arbejde omfatter dog ikke hele processen fra skindet kommer fra dyret indtil det færdige produkt står klar. Buntmagerens arbejde omhandler valg og indkøb af pels og det efterfølgende arbejde med tilpasning, syning osv. Dette arbejder ender med færdiggørelsen af en beklædningsgenstand, som eksempelvis en frakke, hue eller andet. Fremstillingen af de enkelte beklædningsgenstande i pels foregår altså hos buntmageren. Der er naturligvis et utroligt stort forarbejde af skindet og pelsen inden denne indkøbes af buntmageren. Dette arbejde udføres af en garver, som forarbejder skindet, så det kan bruges til eksempelvis fremstilling af tøj.

Buntmagerens arbejde er omfattende og tidskrævende. Det kræver både stor viden om pels og pelsindustrien samt kreative evner og et godt øje. Når buntmageren skal udvælge og indkøbe pels er det vigtigt, at buntmageren kan se hvilke stykker pels, der er bedst, og hvilke stykker pels, der masser sammen i farve. Pelsstykkerne skal herefter syes sammen og dernæst skæres til efter bestemte mønstre eller individuelle mål, således at det færdige produkt kan udarbejdes. Buntmageren bruger her noget helt særligt og unikt værktøj og knive til at skære skindene helt præcist, da det er afgørende at ethvert snit skindene er lavet med præcision. Det er et stort arbejde at sy en frakke eller lignede af pels, og dette gøres enten af buntmageren eller af andre syersker. Frakken skal ligeledes fores inden den er færdiglavet.

Produktionen og importen af pels har ændret sig markant gennem historien. Tidligere i Danmarks historie, tilbage i 1950’erne, lå deres mange flere buntmagerværksteder i Danmark, hvor pels blev produceret. Allerede i 60’erne begyndte importen af pels dog at stige. Især steg importen af pels fra Grækenland, som havde særligt specialiserede værksteder til produktionen af pels. Dette var i modsætning til Danmark, hvor de fleste buntmagere i højere og højere grad var og er tilknyttede til en butik med direkte salg. I 1980’erne steg importen derefter fra lande som Japan og Kina, og Kina blev hurtigt den største producent i verden. Nogle pelse produceres endnu i Europa, selvom det ikke er mange, men eksempelvis zobelpelse produceres i Europa.

Du kan læse mere om buntmagerens job, om pels, læder og meget andet her på hjemmesiden, så du kan få svar på dine spørgsmål omkring buntmageri.