Pelsens historie

Pels er blevet benyttet af mennesker i hele menneskets historie. Dog har pelsavl og behandling af pels mm. oplevet en stor forandring og udvikling fra dengang til nu. Da man begyndte at avle pelsdyr, så begyndte mennesker naturligvis også at behandle dyrenes skind og pels – og her blev buntmagerens opgave derfor relevant. Når skindet fra et dyr skal benyttes af mennesker, så gennemgår det først en stor behandling af en garver, som garver skindet, så det kan holde længe og bruges til eksempelvis tøj, møbler mm. Buntmageren indkøber pels og bruger dette til at fremstille færdige produkter såsom frakker, huer osv.

Buntmagerens rolle har oplevet stor udvikling igennem årene i Danmark og verden over. Hvor der i 1950’erne i Danmark fandtes et stort antal buntmagerværksteder rundt omkring i storbyerne, som producerede pels, så er der i dag meget få buntmagere tilbage i Danmark. De tilbageværende buntmagere arbejder oftest enten selvstændigt, hvor de ofte er tilknyttede en butik med direkte salg, eller også er de ansat ved en pelsbutik eller lignende. Der findes altså ikke på samme måde buntmagerværksteder rundt omkring, som udelukkende laver buntmagerarbejde. Dette skyldes hovedsageligt, at importen af pels steg fra 1960’erne og frem. Først og fremmest steg importen fra Grækenland, som havde specielt udviklede buntmagerværksteder. Senere hen, i 1980’erne, begyndte importen i stedet fra Japan og Kina, hvor Kina hurtigt blev den største og førende producent af pels i verden.

Pelsmoden har også oplevet udvikling gennem årene. Buntmagerens rolle har naturligvis været påvirket af den aktuelle mode og efterspørgslen på specifikke produkter. Moden har ændret sig særligt idet pelsbeklædning omkring 1960’erne som udgangspunkt var forbeholdt de velhavende i Danmark og moden bestod på daværende tidspunkt hovedsageligt af kåber og hatte. Senere har dette ændret sig, og nutiden forbrugere har desuden stort fokus på bæredygtighed, velfærd mm., som påvirker deres køb af pels. Derudover ændrer moden sig konstant, så der vil fortsat blive udviklet nye designs i pels.

Pelsens historie har udviklet sig meget – og på mange forskellige områder. Forhåbentligt har du her fundet de information, du havde brug for. Læs mere her på hjemmesiden om pels, buntmageri, pelsmode, læder og meget andet.