Hvad laver en buntmager?

Buntmageri er et gammelt, traditionelt håndværk, som stadig findes i dag. Faktisk har buntmageri været et aktuelt håndværk lige så længe, som mennesker har brugt pels fra dyr. Oprindeligt havde dette håndværk dog ikke noget navn, da pels har været brugt i stort set hele menneskets historie. Dengang blev pels behandlet af dem, som skulle bruge det, men sidenhen er teknikkerne til det blevet udviklet, og dermed er der opstået faktiske håndværk inden for disse områder.

En buntmager arbejder kort sagt med at fremstille, designe, reparere, rense, ændre og sælge tøjartikler af pels.

Tidligere i Danmarks historie var det et noget mere almindeligt job at være buntmager, og der var ligeledes mange flere buntmagere rundt omkring på handelsgaderne. I dag er der ikke mange buntmagere tilbage i Danmark, men de findes endnu. En buntmager kan i dag både have sin egen butik eller være ansat, eksempelvis ved en pelsbutik. De fleste selvstændige buntmagere har dog i dag en butik med direkte salg, og de fungerer derfor sjældent udelukkende som håndværkere.

Som oftest arbejder nutidens buntmagere med produktion af forskellige beklædningsgenstande, såsom frakker, huer, jakker mm. og buntmagere arbejder desuden også med reparation og re-design af tøjartikler i pels. I den forbindelse skal buntmageren desuden vælge og indkøbe de skind, som skal bruges til fremstillingen af forskellige stykker beklædning. Her er det vigtigt, at buntmageren finder nogle pelsstykker, som passer sammen i farve og skaber en helhed, når de syes sammen. Det kan både være mange små skind eller få store, som skal sammensættes til et bestemt produkt. Efter skindene er syet sammen skal de skæres og tilpasses til et bestemt mønster. Det kan både være et standardiseret mønster eller også kan buntmageren selv skabe og tilpasse mønstrene efter individuelle mål. Herefter kan enten en håndsyer eller buntmageren selv sy og fore pelsen, så den bliver til det færdige produkt. På denne måde bliver der fremstillet og designet mange forskellige beklædningsgenstande i pels, som kan købes rundt omkring i mange butikker.

Du kan læse mere om buntmageri her på siden, både om fremstilling af pels, pelsens historie, læder og meget andet.